Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Το γεφύρι του Νούτσου (ή Κόκκορη όπως είναι επίσης γνωστό)


Το γεφύρι του Νούτσου (ή Κόκκορη όπως είναι επίσης γνωστό) βρίσκεται, κοντά στο χωριό Κουκούλι , στο ποτάμι του Βοϊδομάτη. Ο Νούτσος Κοντοδήμος από το Βραδέτο χρηματοδότησε την κατασκευή του γεφυριού, το οποίο πήρε το όνομα του. Σε επιγραφή σε πλάκα αναγράφει χρονολογία 1750 (ο Λαμπρίδης αναφέρει και τον Νούτσο Καραμερσίνη ως κατασκευαστή το 1768).
Λέγεται και γεφύρι του Κόκκορη (ή Κόκκορου) γιατί, ο Κόκκορος από το Κουκούλι, που είχε μύλο εκεί, διέθεσε το 1910 χρήματα για την επισκευή του. Τελευταία, το γεφύρι επισκευάστηκε ξανά από την ένωση Ζαγορισίων.
Δίπλα στο γεφύρι βρίσκεται η σπηλιά που κρύφτηκε ο λήσταρχος Νταβέλης με δύο άλλους ληστές. Από μια πρόχειρη ξύλινη γέφυρα κοντά στο γεφύρι του Κόκκορου περνούσαν φορτωμένες με πυρομαχικά και εφόδια οι γυναίκες της Πίνδου κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΑΡΙΣΤΗ


Η όμορφη Αρίστη, είναι το κύριο κεφαλοχώρι που θα συναντήσετε εξερευνώντας το Δυτικό Ζαγόρι και απέχει 48 χλμ. από τα Ιωάννινα.
Θα σας εντυπωσιάσει η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, η παλιά βρύση και τα παραδοσιακά καφενεία στην κεντρική πλατεία του χωριού.
Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας που είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου μιας σπηλιάς, πάνω από το ποτάμι και τη γέφυρα στον ποταμό Βοϊδομάτη, γύρω στο 1579.

ΖΑΓΟΡΙ


Στο Δυτικό Ζαγόρι είναι τα χωριά Β.Δ των Ιωαννίνων. Η Αρίστη χτισμένη σε μια χαρισματική θέση απέναντι από τους βράχινους πύργους της Τύμφης, τη Γκαμήλα, προσφέρεται για περιπλάνηση στα καλντερίμια. Από τη γέφυρα του Βοϊδομάτη πιο κάτω ξεκινά μονοπάτι που οδηγεί στις πηγές του ποταμού. Πολύ κοντά στην Αρίστη το χωριό Βίκος και στο βάθος της πυκνόφυλλης πλατανιάς το μοναστήρι της Παναγιάς Σπηλιώτισσας σκαρφαλωμένο στο βράχο
Άγιος Μηνάς
Αρίστη
Βίκος
Μεγάλο Πάπιγκο
Μεσοβούνι
Μικρό Πάπιγο
Κεντικό Ζαγόρι

Στο Κεντρικό Ζαγόρι αρχικά συναντάς τα Άνω και Κάτω Πεδινά, τη Βίτσα και Μονοδένδρι με τα πέτρινα δρομάκια, τα αρχοντικά και το μοναστήρι της Αγίας Παρασκεύης. Το μονοπάτι που υπάρχει στην αρχή του χωριού οδηγεί στο φαράγγι του Βίκου. Διασχίζοντας το φαράγγι μετά από 5 ώρες ποδαρόδρομο και απολαμβάνοντας το μοναδικής ομορφιάς τοπίο φτάνετε στις πηγές του Βοϊδομάτη. Άλλα χωριά είναι το Δίλοφο, η Ελάτη, οι Ασπράγγελοι, οι Κήποι, οι Νεγάδες, το Τσεπέλοβο, το Σκαμνέλι, ο Ελαφότοπος, το Κουκούλι, το Καπέσοβο.

Κεντρικό Ζαγόρι
Βρίσκεται βορειοανατολικά από τα Ιωάννινα και περιλαμβάνει όμορφα χωριά όπως: τα χωριά της κοιλάδας του Βάρδα (Γρεβενίτι, Ελατοχώρι, Μακρίνο, Φλαμπουράρι, Τρίστενο), τα χωριά της κοιλάδας του Ζαγορίτικου (Ανθρακίτης, Καρυές, Δόλιανη, Καβαλλάρι), την όμορφη Βοβούσα, τα χωριά Δεμάτι, Ιτέα, Πέτρα, Καστανώνα και τους συνοικισμούς Αγίας Παρασκευής και Ποταμιάς.