Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ν. Κορινθίας - Στη Λίμνη Στυμφαλία


Η λίμνη Στυμφαλία βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Κορινθίας και της Αργολίδας, ανάμεσα στο μεγάλο βουνό της Κυλλήνης (Ζήρειας ) και το όρος Ολίγυρτος . Η επιφάνειά της μεγαλώνει το χειμώνα και μικραίνει το καλοκαίρι. Έχει βάθος περίπου 10 μέτρα και μοιάζει περισσότερο με έλος, παρά με λίμνη.
Η λίμνη κατά τη χειμερινή περίοδο απλώνεται σε έκταση 7.700 στρεμμάτων, ενώ κατά το θέρος περιορίζεται στα 3.500 στρέμματα. Μερικές άνομβρες χρονιές ξεραίνεται εντελώς.

Διαβάστε περισσότερα

Μια λίμνη γλυκού νερού με καλαμιώνες που τροφοδοτείται από πηγές και αποστραγγίζεται φυσικά από υπόγειους ποταμούς. Περικλείεται από βουνά και πολυάριθμους θάμνους και δέντρα. Τέτοιες λίμνες είναι σπάνιες στην Πελοπόννησο και πολύ σημαντικές για τα αποδημητικά πουλιά.
Στα αναπαραγόμενα είδη της λίμνης περιλαμβάνονται ο Μικροτσικνιάς, ο Πορφυροτσικνιάς, ο Καλαμόκιρκος και η Πετροπέρδικα. Η περιοχή όμως είναι και σταθμός για τα αποδημητικά, όπως αρκετά είδη ερωδιών, η Χαλκόκοτα, το Γελογλάρονο και το Μαυρογλάρονο. Το χειμώνα εμφανίζονται ο Νυχτοκόρακας και ο Βαλτόκιρκος.
Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Στυμφαλιας

Την αρχαία Στυμφαλία ανέσκαψε κατά τα έτη 1924-1930 ο Αναστάσιος Ορλάνδος και απεκάλυψε τον περίβολο της αγοράς, όπου βρέθηκαν τα θεμέλια ενός μεγάλου οικοδομήματος με κυκλικό τοίχο, ναός του οποίου διατηρείται η θεμελίωση, ένα μεγάλο τετράγωνο κτίσμα με διαστάσεις 33,5Χ30,20 μέτρων το οποίο εκτιμάται ότι ήταν παλαίστρα, μία κρήνη, εξέδρες και βωμοί. Εξάλλου στη λίμνη της Στυμφαλίας διατηρούνται ίχνη του Αδριάνειου υδραγωγείου που μετέφερε τα νερά της περιοχής στην Κόρινθο. Τέλος, η φράγκικη εκκλησία, που τα ερείπιά της δεσπόζουν τώρα στην περιοχή, έχει δομηθεί κατά μεγάλο μέρος με αρχαίο υλικό, πιθανότατα από το ναό της Αρτέμιδας που εκτιμάται ότι βρισκόταν στην ίδια θέση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: